Topsport, berichten en de Cape Epic.

Sinds de overwinning van Julien en mij in Henley heb ik niet zo veel (niets) op mijn site laten horen. Als alles goed gaat en er mooie prestaties zijn, is het makkelijk om er iets over te schrijven, maar als het even iets tegen zit dan is dat een stuk lastiger. Vandaar dat het in de periode richting het WK en tijdens het WK erg rustig was. Maar we zijn ondertussen weer een behoorlijke tijd hard aan het trainen en sinds een maand is Rene Mijnders onze coach.

 Afgelopen winter hebben Rogier en ik veel in de skiff gezeten en heb ik vaak met en tegen Roel op de Amstel gevaren, terwijl Rogier in Groningen de boel onveilig aan het maken was. Vanaf eind januari varen we weer regelmatig in de twee en we zijn half februari met de Vrouwen Acht de Muda’s en Roel naar Noord Spanje geweest om daar een pittig trainingskamp te draaien.

Sinds we daar van terug zijn, heeft Rene de techniek trainingen aanzienlijk aangescherpt en maken we naar onze mening ook grote technische stappen. De winterwedstrijden waren voor ons weer de eerste test hoe de winter heeft uitgepakt. En met een baanrecord en een snellere tijd dan alle ploegen in de dubbeltwee kunnen we concluderen dat het behoorlijk oke gaat.

Om de trainingen wat afwisselend te houden zitten Rogier en ik regelmatig op de fiets. Dit is een hele makkelijke manier om fysiek een goede training te draaien, maar niet constant over de roeitechniek na te hoeven denken. Vorig jaar oktober vroeg Erik Does, de directeur van Ekoplaza mij of ik met hem de Cape Epic wilde fietsen. Zelf heeft hij hem al een keer gereden in 2014. Ik had op internet meerdere foto’s en video’s van hem langs zien komen. De Cape Epic is een mountainbike wedstrijd over 8 dagen die met een  2 persoons team gereden wordt. Ieder jaar een andere route in de buurt van Kaapstad met dit jaar een route over 739 km.

Op zich is 739 km fietsen niet zo heel veel verdeeld over 8 dagen, maar als je bedenkt dat bijna alles offroad is en er ook nog 16000 hoogte meters geklommen moeten worden, wordt het ineens een ander verhaal. Maar we zitten in een periode van het seizoen dat er nog een laatste blok met veel duurwerk gedaan moet worden en het NK is nog 5 weken. Dus heb ik besloten deze uitdaging met Erik aan te gaan. Afgelopen periode heb ik door de week mijn normale schema gevolgd en in de weekenden vaak op beide dagen lange stukken op de mountainbike gezeten. Nu is het dan ineens zo ver fietsen in Zuid-Afrika.

De route begint zondag met een korte tijdrit over de Tafelberg. Aan de hand van deze tijdrit worden de 1200 deelnemers, 600 ploegen verdeeld over verschillende startvakken. Dus belangrijk om een goede tijd neer te zetten zodat je met de snellere fietsers mee kan en mooi in hun slipstream de etappes in kan gaan. Maar als je te hard gaat zit je te ver voorin en als je in een te goede groep uit komt kan je jezelf al op de eerste dag opblazen. En dan wordt het een hele lange week.

Ik heb onwijs veel zin in de komende week

Later meer

http://www.cape-epic.com/riders/the-2015-race/the-2015-route

http://www.cape-epic.com/downloads/SpectatorGuide2015.pdf