Biografie

Mitchel Steenman is geboren op 17 Juni 1984. Zijn ouderlijk huis staat in Maasdam. Zijn eerste 3 jaar woonde hij in Battenoord, waarna hij naar Terheijden verhuisde. Naast allerlei andere sporten, waaronder schaatsen begon hij in 1994 met roeien bij de Roeivereniging Breda. In Breda ging hij naar de Middelbare school en vervolgde na de verhuizing naar Maasdam zijn opleiding in Dordrecht, waar hij in 2003 zijn VWO-diploma haalde. In deze periode werd hij Nederlands kampioen in de 2-,de 4- en de 8+ bij de junioren en in de 4- bij de senioren B (onder 23) en Nederlands juniorenkampioen op de indoor roeimachine. In Duisburg roeide hij voor het eerst een junioren WK en werd daar in de 2- 6e. Hierop volgde nog een junioren WK in Trakai(Litouwen) 4e, een senioren B WK in de 4- en een Zilveren Medaille op het studenten WK in de 8+.

Na het behalen van de Nationale titel in de 2- in 2005 en een overwinning op de selectie wedstrijden kwam hij in de nationale selectie voor de Holland-8. In de tweezonder roeide hij samen met Olaf van Andel naar het goud op het senioren B WK, gevolgd door een 8e plaats met de Holland-8 op het WK in Japan.

Het goud op het senioren B WK smaakte naar meer waardoor hij samen met Olaf een jaar uit de selectie van de Holland-8 stapte, om te kijken hoe ver hij kon komen in de tweezonder. Op de wereldbekers resulteerde dat in een 8e en een 5e plek, voldoende om deel te mogen nemen aan het WK. Daar behaalden ze een 2e plaats in de C-finale.

Hoewel het een erg leerzaam jaar was, leek het er niet op dat de twee snel genoeg zou zijn voor Olympische kwalificatie. Daarom sloten zij zich weer aan bij de selectie van de Holland-8. Na 3 wereldbekers in Linz (6e), München (8e) en Luzern (5e) leek het er op dat kwalificatie op het Olympische Spelen goed mogelijk was, maar met een een 10e plek op het WK was er alleen in juli 2008 nog 1 plek waar de 8 zich kon kwalificeren.

Het jaar 2008 stond in het teken van de Olympische Kwalificatie. Met nog maar 1 plek waren de prestaties op de eerste 2 wereldbekers niet voldoende. Na het wisselen van 2 roeiers de coach en de stuurman, kwam de overtuiging dat ze het konden terug en met een overtuigende overwinning op het kwalificatie toernooi stonden alle kansen voor een goede klassering op de Olympische Spelen open.

Op de Olympische spelen gingen ze na een 3e plek in de voorwedstrijd en een 3e plek in de herkansing door naar de finale. In de finale kwamen ze net te kort voor een medaille en kwamen als 4e over de streep. Op de Olympische Spelen van Londen was hij de slag van de Holland8 en eindigde als 5e. De weg naar Londen verliep niet altijd even gemakkelijk, maar roeien blijft verschrikkelijk leuk en hij besloot al snel na Londen om door te gaan met roeien. Het eerste grote succes was al direct in september 2012. Hij werd samen met Rogier Blink Europees kampioen in de tweezonder.

Op weg .....met leuke, uitdagende tussenstops.....naar Rio 2016.