Elfsteden Roeimarathon 2013

Al een paar jaar zijn we aan het kijken of we het record aan konden vallen van de Elfstedentocht. Helaas is het voor ons eind mei onmogelijk om mee te doen aan deze wedstrijd! In die periode zijn wij bezig met 2000 meter hard roeien en zeker niet met 5 keer 10 km in een C2*. In december net voor de vakantie is voor ons de ideale kans om voor het record te gaan en iets voor het goede doel te doen.

Veel roeiers reageerden enthousiast toen David uiteindelijk een mail stuurde wie er mee wilden doen en de ploeg was dan ook snel gevuld. David Kuiper, Thomas Doornbos, Gerbren Spoelstra, Nanne Sluis, Bjorn van der Ende, Tim Weerkamp, Geert Hemminga, de Muda's en ik gaan roeien en Linde van Tilburg en Peter Wiersum gaan sturen. Rogier Blink gaat het geheel begeleiden.

Zodra we de ploeg compleet hadden, hebben we de snelste C2* die wij kenden, een boot gebouwd door Alex Wiersma, naar zijn werf gestuurd om de boot volledig raceklaar te laten maken. Dichte taften een goede waterkering verlichting en een waterpomp. Allenmaal dingen waar wij weinig verstand van hebben, maar die wel goed moeten zijn om een veilige tocht te kunnen roeien. Dus wie zou dat beter kunnen als de bouwer van de snelste C-boten van Nederland.

Alles is klaar voor een verschrikkelijk snelle Elfstedentocht. Het enige waar je echt geen invloed op hebt, het weer! En dan met name de wind. Een week voor de tocht kijken we eens op de wind voorspellingen. Er wordt een goede windkracht 6 voorspeld. Het gaat moeilijk worden om met zoveel wind het record te verbeteren. Het was zelfs zo veel wind, dat er werd besloten om een andere route te varen. Helaas je kan geen record verbeteren over een andere route. Maar er zijn wel andere uitdagingen je kan in een C2*of een C4* varen. Gewoonlijk is de wedstrijd in een C2* dus dat doen wij ook. Andere ploegen besluiten in een C4* te varen. Een sneller schip, dus als wij willen winnen zullen we in de C2* ontzettend ons best moeten gaan doen.

Zaterdagmorgen verzamelen we op Wetterwille. De boot lag er mooi bij. Alle elektronica wordt geïnstalleerd en de voetenboorden worden zo afgesteld dat iedereen er mee kan roeien. Om er voor te zorgen dat het wisselen snel gaat hebben we Shimano roeischoenen gekregen die je in de boot kan inklinken. Ideaal aangezien iedereen nu zijn eigen schoenen in zijn eigen maat heeft. Rogier geeft nog even een korte briefing. De organisatie heeft aangegeven dat het geen wedstrijd is. De reactie van Rogier: "dat is prima , zolang we maar eerste worden."

Vervolgens opvaren richting het Glazen Huis. Het huis staat een stukje van het water vandaan, dus de boot aan de waterkant klaarleggen met ploeg erin en wachten op een sprintende Muda die onze stempelkaart afgeeft aan linde, die de eerste leg stuurt. We liggen op de 9e plaats maar na een vlotte start varen we als 3e Leeuwarden uit recht tegen de wind in. Al snel halen we nummer twee in en gaan we op jacht naar de C4 van Daventria. Na ongeveer 4 uur varen weten de Muda's met een handige stempel actie voor het eerst de boot op een eerste plaats te leggen! Hier het filmpje van de inhaalactie. Na nog 2 uur boord aan boord gevaren te hebben stappen Geert, Peter en ik in en varen een lengte of 5 achter Daventria aan weg. Iets daarna wisselen zij ook en nemen wij een voorsprong van 5 lengtes. Tijdens de volgende 5 km weten we in tempo 31 van 5 lengtes 10 lengtes voorsprong te maken. Bij Bolsward draaien we van wind mee naar wind tegen, daar slaan we voor het eerst een gat met ze. Het loopt in 2,5 km op naar 2,5 minuut. Dan wisselen we. David en Thomas hebben de zware taak om 10 km recht tegen de wind in naar Woudsend te varen. Zij maken er 5,5 minuten van en het gat is geslagen. Vanaf nu gaan onze trainingsuren tellen en we maken het gat alleen nog maar groter.

Ondertussen zorgen Rogier en Alex er op de kant voor dat de juiste ploeg op het juiste moment klaarstaat, dat de navigatie kaarten klaar liggen en de wisselpunten snel gaan. Het sturen door alle Friese sloten in het donker is een uitdaging die onze stuurtjes goed aan kunnen. Zonder fouten weten zij het hele parkoers af te leggen. Totdat na de laatste wissel een lange smalle brug gepasseerd moet worden recht tegen de wind in. De Muda's slagen er de eerst keer niet in om met voldoende snelheid aan te komen. De boot waait terug en ze breken een riem. Wij stonden met zijn alle nog bij het laatst wisselpunt. Een paar honderd meter terug, waar plotseling een Muda aan komt rennen met een halve riem terwijl hij roept dat hij een nieuwe nodig heeft. Snel de reserveriemen mee en weer gaan. Op naar Leeuwarden waar we rond 2:30 finishen. 15 en een half uur vol gas door regen en wind is een behoorlijke slijtageslag, maar terwijl wij al finishen in Leeuwarden komen er andere ploegen nog over de finishlijn die nog op en neer naar Dokkum moeten! Ik ben blij dat het er op zit, maar ik wil toch echt een keer terugkomen om de snelste tijd op de officiële route te verbeteren!!

Namens de ploeg bedank ik Aegon, Roeivereniging Breda (ook Pieta, Bea, Ineke, Fred, Silke, Nico, Ellemiek, Benno), Gowrings, BENU apotheken, Ekoplaza, Shimano, Maxim en Roeiwerf Wiersma voor hun inzet, support en donaties ten behoeve van 3FM Serious Request 2013. Zij zijn deze actie begonnen om het aantal kinderen dat jaarlijks overlijdt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne te verminderen. Totaal heeft de roeitocht van langs de Elfsteden bijna € 70.000,- euro opgeleverd!!!

Bekijk hier een mooi overzichtsfilmpje van de hele tocht! Mogelijk dat dit filmpje in Nederland nog niet te zien is.