De lastige en mooie kanten van een NK

Onder grote druk presteren is voor iedere sporter een interessant gegeven. Het kan je tot grootse prestaties drijven, maar druk kan ook een zware last vormen. De Nationaal Kampioenschappen, afgelopen weekeinde op de Bosbaan in Amsterdam, zijn de eerste horde die we moeten nemen.

Na de Olympische Spelen in Londen stapten Rogier en ik in de twee-zonder. Doel: Goud in Rio. De eerste stap is winst bij de Europese Kampioenschappen, vorig jaar in het Italiaanse Varese. Om eind mei onze EK-titel te kunnen verdedigen, moeten we afgelopen weekeind natuurlijk eerst even laten zien dat we ook in Nederland de snelste boot zijn.

Dat is lastiger dan je zou denken. Wij trainen niet totaal gericht op de Nationale Kampioenschappen, we hebben nog wat grote regatta's op het oog die veel later dit seizoen worden gevaren. Andere ploegen proberen uiteraard ons juist bij de NK te snel af te zijn. Zelf vind ik het ook prachtig om een wedstrijd te winnen waarvan niemand verwacht dat je als eerste over de finish zult komen.

Zo heb ik het in 2005 met Olaf van Andel opgenomen tegen de ervaren Matthijs Vellinga en Geert Cirkel. Twee roeiers die talloze internationale wedstrijden hebben gevaren en net als Rogier en ik nu besloten als duo te kijken hoe ver ze het zouden schoppen. In de finale hebben we na 1500 meter een alles-of-niets-sprint op het water gelegd. Tegen alle verwachtingen in winnen we de wedstrijd, voor Matthijs en Geert het einde van hun twee-zonder project.

Acht jaar en twee Olympische finales later zijn wij de te kloppen internationals. Dus, wat er ook gebeurt: we moeten hier winnen. Tijdens de voorwedstrijd en de halve finale varen we vanaf het begin gemakkelijk weg bij de rest van het veld en worden we geen moment bedreigd. Tijdens de finale is het doel rustig starten en vanaf de 750 meter wegvaren bij de rest. Maar met de druk om te winnen trekken we tóch weer volle bak weg bij de start. We pakken meteen de leiding en een behoorlijke voorsprong. Helaas varen we vervolgens niet de race die we voor ogen hebben. Ons roeien is goed genoeg om Nederlands Kampioen te worden, maar we varen niet zoals dat we tijdens voorbereidingen doen.

Komende tijd dus hard trainen om ook in spannende wedstrijden ons beste roeien te laten zien. Op naar Sevilla en naar het prolongeren van onze Europese titel!